Dec 31, 2010

SEBIRU HARI KITA ep 1





HAMKA

23/12/2010 - 27/12/2010
BOGOR ADVENTURE RESORT


23/12/ 2010
1st day

7.oo pagi : kitorang gerak pergi ke jakarta barat. mula- mula nak pergi ke trisakti kampus FK tapi tak taw jalan..terpaksa lah pergi ke RI zilal dulu. Perut masing-masing dah berdangdut entah ape ape. sementara nak tunggu yang lain siap kitorang pergi la cari sarapan pagi.last-last jumpe la sandwich sejuk dekat circle k. beli la 3 bungkus then makan di tepi jalan + longkang di tepi sebagai penambah aroma memang sangat mabeles lho!

10 pagi: 4 buah bas bertolak dari jakarta. memang subhanallah ! sangat cantik langit pagi tuh. sepanjang perjalanan aku ambil gambar langit SAHAJA. sebab terrrrrllaaaaaluuuuu chantek ok!

tak ingat sampai bogor pukul berapa. tapi dalam perjalanan bas depan kitorang rosak tibe2 kt tepi jalan. berhenti sekejap utk tolong ape2 yg patut. then, dah ok semua barulah ktorang meneruskan perjalanan. jalan raya kat bogor sangat kecik dan sempit. memang muat untuk satu kereta je yang lalu dan tepi2 jalan tu ada kedai jual baju,buah, dll. rasanye kalau nak beli baju boleh je beli terus dari dalam kereta tak payah turun disebabkan memang kedai die betul betul  tepi jalan. tapi takdela diorang buat macam tu kan.


terserlah kepenatan





disebabkan tempat tinggal kitorang nun melangit, terpaksa lah kitorang turun dari bas dan berjalan kaki. alhamdulillah, walaupun tengah hari tyme tu tapi cuaxa redup kitorang pun mendaki lah bukit. dan juara mendaki bukit jatuh kepada ETOONNN, coz mendaki bukit pakai heels beb! bukan 1 2 inch tapi 3 inch (*kot) wa cakap lu!..kalau satu bukit je takpe lagi ..tapi ni siap naek bukit, turun, naek balik..berpuloh puloh anak tangge x payah cakap la.same level rasenye dengan tangge kat batu caves. rasenye kalau duduk kt situ 10 hari maw jadik kembar saipul apek ak nih. namun begituu.. kitorang tetap enjoy!!




pemandangan dr atas subhanallah..bunyi air terjun + cuaca sejuk, sangat mendamaikan jiwa. memang jauh beza dengan jakarta nih. rindu nak pergi lagi tempat tu. kitorang makan dalam dulang dengan akhawat yang lain. 1st lunch , grup kitorang(ak n eli, yanti geng lain) syira,k,ain mersing, k.asma' jordan n ade lagi tp x ingat .grup kitorg ngadap dulang paling awal, licin selicin licinnye paling awal, dan jugak tambah lauk yg ada lebih2 tu. memang lah masing masing mentekedarah. nauzubillah tengok masing-masing makan.haha




ptg pulak sesi taaruf dan ldk. 


1st activity: setiap orang kena berebut untuk menjadi no 1, dan no yang paling sedikit bilangannya. tapi yang kelakarnya, memang ada akhawat yang volunteer dan dengan ke-cool-an nye memilih no 6.(no yg terakhir)  so, nombor2 tersebut adalah nombor grup masing-masing. 


2nd act: kitorang bertaaruf antara setiap ahli grup dan setiap orang kene lukis satu gambar yang ada dalam kepala masing2. dari gambar gambar tersebut tercantumlah menjadi nama grup.nama grup ak adalah N.Z.A (nur zilalul alam- cahaya naungan alam)  gabungan dari gambar bunga, hujan,lampu, rumah, al-quran dan bulan. sangat kagum dengan kekretipan diorang.



3rd act:  game untuk menguji siapa yang selalu 'mengemil'  semut. haha. sebenarnya, games tu nak suruh kitorang ingat nama sorang2 akhawat. so kitorang di beri 1 buku dan buku tersebut di pas-pas (bukan um*o ye) sambil tu sorang-sorang kene sebut..saya damey, ini buku saya..saya dapat buku ni dari eton [ada kaitan dengan yang hidup sahaja]. yang paling nazak siapa yang mulakan games tu buku tu akan balik semula kat orang tu dan die kene ulang die dapat buku tu dari akhawat last, dan akhawat last dapat dari 2nd last akhawat 


contoh: saya damey, ini buku saya,saya dapat buku ini dari eton,eton dapat buku ni dari peah, peah dapat buku ni dari joyah dan bla bla bla...


malam (1st slot) dari ust wan mengenai syahadatain. alhamdulillah sedikit pengertian dan kefahaman tentang syahadatain tu [nak tau syahadatain tentang apa?? tunggu entri laen].




next post : sebiru hari kita ep 2~



Mendambakan Kasih Ilahi

-d.a.m.e.y-



Dec 20, 2010

LIFE'S THROUGH ETON EYES~

COOKING?
I ALWAYS WONDERING WHY MOMS ARE SO GOOD IN COOKING
WHEN WILL I BECOME LIKE THEM
WHEN DID THEY LEARNT HOW TO COOK
I GUESS I'M IN THAT PHASE NOW
I JUST LOVE EXPERIENCING NEW RECIPES
AND I LOVE THAT!!!

~pics courtesy to google~

Dec 14, 2010

LIFE'S THROUGH ETON EYES~

Assalamualaikum..

hallo semua..eton di sini (tone Indonesian)..
spt biase..sy ingin meminte maaf diatas keksgn blog kami..sorry sgt2..


today's topic is the prospective of marriage from women side~

kite slalu denga mende ni :
(i don't know if it's true but based on my investigations after i asked a few of my classmates, they seemed to answered the same thing)

~lelaki bile nk couple, ngan mane2 girl pon xpe~
~tp ble diorg nk pilih isteri, laki akan pilih pompuan yg baik, 
pkai tudung, sopan santun utk wat bini~
(am i right?)

that's what the guys think.. but have you, guys, ever think what will the girls think of you? what they want from a male-soon-to-become-husband ?

we, women, will think the same thing as you want us to be, which is :

~pompuan ble nk couple, ngan mane2 laki pon bole~
~tp ble nk kawin, kitorg mesti cari laki yg bole bimbing kitorg~
(bimbing=agame)


see the similarities? nope?
both genders want the Islamic side on the other person..
my question to all of you guys who had the same thinking as mentioned before, 

1. do you deserved a better person for yourself since you, yourself are not good or have the Islamic-self ?

2. why wait for others to change you? why cant you changed yourself first before wanting for better thing to happen?

3. don't you think the guy/girl who have Islamic-self deserved someone who is better for themself?

pnh bace x yg ni ?

perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji (pula), sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yg baik, dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik (pula)... [An-Nur : 26]

~rasenye maksod perempuan baik utk laki baik kalo menurut pendpt sy ialah perempuan tu mmg seorg yg baik dan memerlukan bimbingan dr seorg laki utk menmbh kebaikan dlm kehidupan berkeluarga dan mengembangkan kelompok Islam sebenar itu sendiri..and of course vice versa~

don't get me wrong..i'm not saying that a person who didn't apply Islamic rules in their life and make it as priority is not good or in term of upper verse "perempuan2 keji".. i'm just saying what goes around comes around..betol x? for exampleS :

- jika anda org yg bercouple byk2 kali..dan memainkn perasaan org lain..don't you think that someday there will be someone who will hurt your feelings just like what you did to the other person?

- jika anda org yg krg baik dlm ape jua makna baik dr segi pendpt masing2..will you deserved someone better?

- don't you feel responsible for the rest of your life thinking that your partner should have another better person than you, because he is too good and you are a not-so-good person?

ok lah..cite pjg2 wat pening plak..
what i'm trying to say in this post is, we, if we want the best partner or soulmate in life, we should first change ourself for the better and not sitting while waiting for it to happen. we need to take a step and improve ourself if we do want something good to happen..cthnye : ble kite rajin blaja then result bagos..as simple as that. this is the other brilliant example for you guys to take a look :

adapun orang-orang yang beriman kepada Allah dan berpegang teguh kepada agama-Nya, maka Allah akan memasukkan mereka ke dalam rahmat dan karunia dari-Nya (syurga), dan menunjukkan mereka jalan yang lurus kepada-Nya [An-Nisa' : 175]

yg ni lg best dan mmg akan terlaksane sbb Allah xkn pnh mungkir janji..

so why wait? for ladies and gents out there, don't you think its time for you all to change your prospectives and try reaching a higher level before wanting for something that you knew you didn't deserve it well..

"Without hardship, there is no treasure; he who worked is paid in full measure." [Couplet]
oh..lupe nk btau..for girls out there who want to change for the better, just go for it. you'll like it. serious. hopefully you'll find the guy. amin.
"What is destined will reach you, even if it be underneath two mountains. What is not destined, will not reach you, even if it be between your two lips!" [An Arabic proverb]


this quote is for those who had been or is giving an opportunity from Allah to do better in their life.


just have faith in yourself. ch..ch..change!!!!!

p.s : byk plak ak membbl..nanite!

Dec 10, 2010

bukan kisah kehidupan pelajar, tapi kisah pelajar kehidupan

baca tajuk pun dah pening. ok fine. i'll try my best to make it simple. 

since now 12.28 WIB already and my eyes still open widely,so  i've decided to write a post.
back to the topic...


post ini bukan untuk menceritakan kehidupan seharian kami sebagai pelajar dentistry di Indonesia. tetapi...
ini kisah kami sebagai seorang manusia yang mula belajar erti kehidupan .

mungkin ramai ada yang berkata, 
"setakat Indonesia apalah class sangat, ramai je orang indo kat mesia nih. tak best langsung la belajar dekat Indonesia. tak boleh main salji, tak boleh pakai bergaya dengan winter coat, tak boleh ambil gambar yg cool sambil duduk santai atas rumput yg hijau, daun warna warni sebab tengah autumn,bla bla bla.." 

jujurnya, tanggapan seperti itu pernah terlintas di fikiran saya ketika dahulu.saya akui.memang tiada salji , tak boleh nak pakai winter coat yg tebal tebal macam dalam tv, tak boleh nak...tak itu, tak ini. Pokoknya, TAK SERONOK ataupun TAK BEST!!

THANK YOU ALLAH

2008. Kaki pertama kali menjejak bumi Indonesia. 2010. Setelah 2 tahun berkelana, Alhamdulillah, aku bersyukur Ya Rabb kerna memberi aku peluang hidup merantau di Jakarta, Indonesia. 
sail your heart (devianart)
setiap hari, setiap jam, setiap minit bahkan setiap saat aku terkagum dengan semangat hidup mereka.semangat juang tidak pernah luntur. hanya sesuap nasi , tulang empat kerat dipakai kederat daya yang ada. dikerah semua sisa sisa tenaga yang ada hanya untuk mencari rezeki.

Jakarta, padatnya masyaAllah. macetnya (jammed) Innalillah. alangkah Subhanallah melihat nasib mereka di ibu kota. 

AKU TERKAGUM

juang anak kecil.seorang budak kecil berdiri di tengah tengah jalan besar mengharung kedinginan malam, menadah tangan dari satu kereta ke kereta meminta belas ikhsan. hati diruntun sayu. ditahan air mata agar tidak tumpah ke pipi. kagum!
courtesy of devianart

juang si nenek . beg plastik yang ada dibimbit di tangan kiri dan kanan.selagi ada kederat dan celah untuk membawa, dipaksa juga untuk dibawa. sudah hampir 80-90 tahun agakan ku. kalau di Malaysia, mungkin umur seusia itu tidak ada jarang terlihat masih sibuk bekerja mencari rezeki. segera aku menuju ke nenek tersebut, beg plastik berpindah tangan. MasyaAllah, kudrat ku yang ada tidak mampu untuk membawanya. semuanya berisi sayur, ikan masin, telur, kerepek, dll yg dibeli dari pasar kemudian dihantar ke kedai runcit yang berdekatan. harga jualan tidak setimpal dengan usaha nya. aku terkejut pabila diberitahu seikat kangkung hanya rp 1000-2000. perjalanan ke pasar bukannya mudah apatah lagi di jakarta ini.  aku hanya menolong hanya sampai ke kedai runcit tersebut, perjalanan pulang ke rumahnya masih jauh. aku hanya mampu berdoa semoga nenek dimurahkan rezeki,dipermudah segala urusan, serta selamat perjalanannya. hati kembali sedih dan sayu mengenang nasib si nenek tua.KAGUM!


bakti si anak. sewaktu perjalanan pulang ke rumah dari jakarta barat ..alhamdulillah, ak ditarbiyyah dari seorang budak lelaki secara tidak langsung. ibrah yang sangat menusuk kalbu. umurnya baru 7  8 tahun barangkali. berpakaian kemas  berjalan menuju ke jejantas bersama ibu dan ayahnya. mulanya, aku terpandang ayahnya.."owh, pak cik ni buta..nasib baik ada bini dengan anak dia boleh tolong pimpin kan jalan". aku meneruskan perjalanan menuju ke halte busway setelah kecewa menunggu bas kopaja . tiba2, keluarga tadi memintas di sebelahku dan aku terpana seketika. rupa2nya, anak kecil tadi memimpin kedua ibu dan ayahnya yang buta menaiki jejantas tadi. langkah diatur satu persatu agar kedua ibu bapanya bisa melangkah anak tangga. dituntun penuh hati hati sampailah selamat tiba ke seberang jalan. masyaAllah, besar sungguh pahala mu wahai anak. moga engkau beroleh kejayaan di dunia dan akhirat. insyaAllah.


setakat itu sahaja ye kawan2. tengah hari makan ikan keli, laen kali cerita lagi! 


tweettweet: need a good deep rest now coz esok project utk mafest dah nak start, so kena bangun pagi untuk rebus daging! hehhehe..
ada masa kita sambung balik cerita!



Mendambakan Kasih Ilahi

-d.a.m.e.y-

Dec 9, 2010

MAFEST '10


Assalamualaikum,
sorry da lame xde post..sbb kitorg extremely busy on this sem..hehe..bese la..bz dunie je tu..
tp mmg xleh nk watpe..sbb nk anta new post pon otak cm blank..

just wanted to tell you guys that we will be attending MALAYSIAN FESTIVAL at kedutaan Malaysia, Mega Kuningan, Indonesia.. hehe..

i'll update with you guys on what had we preparing to do..wait k?

Dec 2, 2010

SUNGAI DLM LAUT~~

Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan Sungai dalam Laut
“Akan Kami perlihatkan secepatnya kepada mereka kelak, bukti-bukti kebenaran Kami di segenap penjuru dunia ini dan pada diri mereka sendiri, sampai terang kepada mereka, bahwa al-Quran ini suatu kebenaran. Belumkah cukup bahwa Tuhan engkau itu menyaksikan segala sesuatu. ” (QS Fushshilat : 53)
 
“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)
Jika Anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery’ pasti kenal Mr.Jacques Yves Costeau , ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.
Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.
Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.
Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor Muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan ( surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez . Ayat itu berbunyi “Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan.. .”Artinya: “Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus.” Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.
Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi “Yakhruju minhuma lu’lu`u wal marjaan” ertinya “Keluar dari keduanya mutiara dan marjan.”Padahal di muara sungai tidak
ditemukan mutiara.
Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur’an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Qur’an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur’an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya mutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam.
Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan Sungai dalam Laut
Allahu Akbar…! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim.Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air.” Bila seorang bertanya, “Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?” Rasulullah s.a.w. bersabda, “Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.”
Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita, Mexico. Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah “sungai” di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.
Setengah pengkaji mengatakan, itu bukanlah sungai biasa, itu adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai… luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT

~credit to INIJALANKU.WORDPRESS.COM~

Nov 16, 2010

happy eid adha 1431H

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 1431H



two words



Syahdu & Sedih.

Nov 12, 2010

Pergi Tak Kembali

Assalamualaikum,

Hari ini peperiksaan pertengahan semester 5 untuk tahun ke-3 sudah tammat. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Semoga Allah memberikan yang terbaik untukku.

Sedar tak sedar, semester 5 sudah hampir ke penghujungnya. Sekejap sahaja masa berlalu. Dalam pada kita sentiasa sibuk, bangun pagi setiap hari, bersiap-siap untuk ke kuliah, untuk ke tempat kerja dan apa saja aktiviti seharian kita, rupanya kita juga sebenarnya semakin hampir dengan tarikh kematian kita. Ibarat seorang ibu yang mengandung yang mengusap lembut perutnya sambil menunggu anaknya lahir ke dunia, begitulah juga malaikat Izrail menjenguk kita setiap hari sehinggalah tiba masanya kita dijemput pulang ke pangkuan Allah SWT, Pemilik Langit dan Bumi serta seisinya.

Setiap yang bernyawa pasti akan merasai sakitnya sakaratul maut itu. Sebagaimana firman Allah,



Maksudnya : Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.
[21:35]

Mati itu sakit ke tak? Ada riwayat yang menceritakan bahawa Nabi Muhammad pernah bertanya kepada Nabi Ibrahim dalam peristiwa Isra’ Mi’raj tentang bagaimana rasanya mati itu? Kemudian Nabi Ibrahim menjawab,

 “ Rasanya itu seperti gumpalan bulu basah yang diletakkan di atas kayu yang berduri kemudian ditariknya gumpalan itu secara songsang”

Begitulah cerita Nabi Ibrahim. Itu nabi, kalau nak dibandingkan dengan kita, makhluk-Nya yang hina tak tergambar rasanya bagaimana sakitnya itu. Allahu Akbar!

Dunia hari ini sepertinya susah untuk berjumpa dengan orang yang saling ingat mengingati tentang kematian. Sungguh. Termasuklah diriku sendiri. Padahal Nabi pernah bersabda bahawa orang yang paling bijak adalah orang yang paling banyak mengingati mati dan yang paling baik persiapannya untuk hari setelah kematian.

Imam al-Qurthubi juga berpesan, sentiasalah kita mengingati mati kerana dengan mengingati mati kita dapat menimbulkan perasaan cemas saat kita meninggalkan dunia yang fana. Ketika kita sedang berduka dan menderita, mengingati kematian akan membantu untuk mempermudahkan menghadapinya, kerana apa yang dialami itu tidak akan kekal abadi dan hanya bersifat sementara. Dan ketika kita sedang dalam keadaan gembira mengingati mati akan membuatkan kita tidak tertipu dengan nikmat yang sementara jua.

gambar hiasan


Bila kematian dah datang, segala apa yang ada di dunia ini sudah tidak berguna lagi. Kereta mewah? Intan berlian? Jutaan wang? Rumah besar? Bahkan kenangan-kenangan yang pernah kita cipta juga tidak mungkin dibawa masuk bersama ke dalam liang lahad. Cuma kain kafan sahaja harta yang ikut kita, itu pun kalau dibeli pakai duit yang kita tinggalkan. Apa yang penting sewaktu di alam barzakh hanyalah amal soleh dan sedekah jariah. Dan kalau ditakdirkan mempunyai anak yang soleh, doa dari anak itu merupakan satu lagi aset untuk kita di alam sana.

Tiada siapa pun yang tahu bila dia akan pergi meninggalkan dunia yang fantasi ini. Bahkan daku sendiri tidak dapat menjamin bahawa dalam masa 1jam lagi daku masih lagi menghirup oksigen milik-Nya ini! Subhanallah. Begitulah indahnya aturan Tuhan.

Akhir kalam, jadilah mukmin yang bijak wahai teman-teman yang aku sayangi. Sentiasalah kita mengingati mati, semoga dengan cara itu kita akan lebih tekun beribadah kepadanya kerana tujuan kita dilahirkan di dunia adalah sebagai ‘abdullah (hamba Allah). Mohonlah keampunan dari-Nya agar dihapuskan segala dosa-dosa yang lalu, dosa-dosa sewaktu kita masih jahil tentang agama. Mohonlah agar dijauhkan dari azab kubur dan di jauhkan tubuh kita dari azab api neraka.



Maksudnya : Dan di antara mereka pula ada yang (berdoa dengan) berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka".
[2:201]

Seimbangkan hal dunia dan hal akhirat dalam kehidupan seharian kita. Semoga Allah menerima amalan harian kita sebagai ibadah serta mendapat pahala disisi-Nya agar timbangan kita akan berat di sebelah kanan, menerima kitab amalan dengan tangan kanan dan termasuk dalam golongan kanan! InsyaAllah.

Ada bait indah yang sering kita dengar yang ingin daku kongsikan disini,
Beribadahlah kamu dengan bersungguh-sungguh seperti kamu ingin meninggalkan dunia ini pada esok hari, dan bekerjalah kamu dengan bersungguh-sungguh ibarat kamu akan hidup didunia ini selama-lamanya

 

Al-Fatihah buat Allahyarham Ustaz Mohamad Asri Ibrahim, 40, 13 Ogos 2009.


[peringatan untuk diriku jua yang sering leka]

Wallahu’alam…

~IZAN~

Nov 9, 2010

LIFE'S THROUGH ETON EYES~


sometimes, we don't realise how beautiful Allah words ~
sometimes, we do have to sit and rephrase the words ~
somehow, you'll see the beauty of Allah words in the whole different ways ~

26 : 75- 82



He said: See now that which you worship, You and your forefathers! Lo! they are (all) an enemy to me, except the Lord of the Worlds. Who created me, and He guides me, and Who feeds me and waters me. And when I sicken, then He heals me. And Who causes me to die, then gives me lift (again) And Who, I ardently hope, will forgive me my sin on the Day of judgement. (Koran 26 : 75-82)



Mendambakan Kasih Ilahi

-d.a.m.e.y-

Nov 5, 2010

ETON IN THE HOUSE!!!

 guys..yall are the best..wish we all be together in this way and friends forever..
insyaAllah..AnakSolehah chayok2!!!



mine..cantik kn?

Asslamualaikum..

hehe..my birthday is today!!!!
got alot of wishes from all of my friends..
and i cant forgot about this morning when i walked into the exam hall and some of my Indonesian friends had wished me..hehe..

like always..i dont know what to do..
but one thing for sure..the are changes this year and i am grateful for that..hehe

ade yg tanye.."xbli pape ke utk diri sendiri thn ni?"
and i said.."xbli pape..jz wat kek utk diri sendrik"..and i am very proud of that..alhamdulillah..

like a friend of mine said:
"umo da bekrg sethn utk melangkah ke Dia..jangan letakkan diri sebagai org beriman tp cari lah cinta Dia utk menjadi hamba yg bertaqwa"

UKHWAH TO THE TOP..moga2 diri ini lebih bersemangat utk menjadi hamba-Nya dan tetap dalam jalan yg benar..amin..

don't you?




Mendambakan Kasih Ilahi

-d.a.m.e.y-

Nov 4, 2010

Shut up please





mid sem exam in progress
part 5 [3rd year]


1/11/2010 - 13/ 11/ 2010

Mendambakan Kasih Ilahi

-d.a.m.e.y-



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...