Feb 9, 2011

DENTAL TIPS - SALIVA




Assalamualaikum,

Hari ini topik kite ialah..ape itu saliva?
“apo tu? New clothes brand? Bahan kimia latest? Yang depa wat masak tu ka?”
Dak aih..ni yg che nk habaq kt awak2 sume..ape jadahnye saliva ini ye tuan2 dan puan2..
Saliva tu name glamour die kt tmpt omputih..kalo name die kt molot org kolumpo (KL) kite pnggil die air liur..kalo kt molot mama sy yg tomei die jdk “aya’ liuq”..kalo kt tmpt kitorg blaja ni plak jdk AIR LUDAH..euuuuu..disgusting! well..kitorg kt blaja kt Jakarta, so be it..xtau la plak kalo kt Nigeria or France name die jdk ape..

Pjg2 cite psl name die yg byk2 tu..sbenonye ape gune saliva ni? Bakpe die sebok2 ade dlm molot?
Maybe ade org pnh complain cani kaaaaaann..
weyh..td ko tido air liur kuar kooooooooooot”, kate seorg teman
sorry2..terpecik lak time ckp td
apehal ko ni..control2 la skit air liur tu, ak geli ar tgk org kumpul air liur pastu time ckp ade kt tepi2 molot ni”, kate seorg adik

Ok lah..mane2 la yg da lepas tu lupe kn la..ape kate start dari skng kite bersangke baik dengan AIR LIUR masing2?  Ok x? nape che habaq lagu ni? à sbb tiap2 ciptaan Allah SWT tu mesti ade kebaikannye..

Ni adelah slh 1 dr byk fungsi saliva..tp I nk btau yg paling UTAMA je la k?
Die adalah sebagai minyak pelincir kt dlm molot..
ape?minyak pelincir? Awat la hang ni pi bandingkan air ngan minyak?

Ok2..bg contoh lain..penah x anda basuh muka tanpa air? Utk sape2 yg basuh muka pkai sabun dettol cm abang che, cube try tonyoh sabun muka tu xpkai air kt kulit muka..ape kesan die? XPAKAI AIR tau..
Mesti akan rase sangat kesat dan sangat sakit..habis lah kulit muka I yg mungil..

Ok..skng cube bayangkan awak2 makan tapi xde air liur dalam mulut?
Euuuuwww sakit gle!!! Yaaa ampuuun sakit!! Subhanallah..sakit nye mmg xpayah kate la kan..sakit die lebe krg same cm awak tergosok ulser dalam molot..AAAAAAARRRGHHH..SAKIT!!!
Sbb ble permukaan makanan tu sentuh ngan bahagian dalam molot tanpa air liur ia samelah cam sy nyatekn diatas..

See? Kegunaan dan adanya air liur dalam molot adalah sgt penting..why? kalo xde die then awak2 xmakan la untuk selamanya..got it? Mulai lah menghargai air liur anda dan TOLONG LAH jangan buang die merate2..puhleeeeess..

Nampak x kurniaan Allah kt setiap orang..see it? Tp pernah x kite ambil mase dalam seminit dua untuk menghargai ciptaan Allah yaitu cairan bernama air liur ni? Pernah x rase bersyukur gle ade air liur dan berterima kasih pada Allah atas ciptaan Dia?

eleh..ko bole la terpk psl ni since ko amik dentistry”
“nk tunjuk pndai la tu

Okk..baiklah jgn lah kite mempertikaikan byk2..ok mungkin btol saya terfikir pasal ni since saya mmg amik dentistry..awak ambil course ape? Tak kesah lah course ape pon yang awak2 ambil..perkara paling penting yg cuba saya nyatakan ialah :

PERNAH TIDAK ANDA MEMIKIRKAN KEBESARAN CIPTAAN ALLAH SWT YANG TERKAIT DLM COURSE AWAK? Pernah? Kalo pernah then Alhamdulillah..kalo blom..blom terlambat untuk kita mulai muhasabah course masing2..ok?

Salam,
Eton


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...