Mar 23, 2011

mind to share your thought?



قُلۡ هَلۡ نُـنَبِّئُكُمۡ بِالۡاَخۡسَرِيۡنَ اَعۡمَالًا
(18:103) Say, (O Muhammad): "Shall We tell you who will be the greatest losers in respect of their works?


اَ لَّذِيۡنَ ضَلَّ سَعۡيُهُمۡ فِى الۡحَيٰوةِ الدُّنۡيَا وَهُمۡ يَحۡسَبُوۡنَ اَنَّهُمۡ يُحۡسِنُوۡنَ صُنۡعًا‏
(18:104) It will be those whose effort went astray76 in the life of the world and who believe nevertheless that they are doing good.




ayat di atas membuat saya agak tersentak. takut. cuak. dan macam macam adoooo..kenapa??


greatest loser...
orang yang PALING RUGI..
siapa yang mahu jadi rugi? 
tanyalah siapa pun..semuanya nak kan untung.
dalam setiap perkara bukan hanya dalam bisnes, setiap makhluk mahukan keuntungan.
saya nak untung. saya tak nak rugi!


"....whose effort went astray....nevertheless that they're doing good"


cuba bayangkan sekarang.yee..right now!


anda sedang berhempas pulas membuat thesis. hanya tinggal sedikiiiiiiiiiiiiiiit shj lagi untuk menghabiskan perkuliahan yang dah bertahun tahun penat mencerna dan menghadam ilmu . hantar thesis, then boleh graduate. betapa best nye saat saat seperti itu. tentulah kita sehabis mungkin, sepenuh tenaga dan daya mengerah tenaga untuk menyiapkan thesis tersebut. tidur pun sudah berbulan bulan entah ke mana, makan pun cukup yang instant semuanya, mandi pon dah tak ingat bila last tyme mandi..yang pentingnye, thesis , thesis ..thesis.. dan thesis...
sampailah hari yang dinanti nanti kan..hantar thesis kat prof then keluar bilik prof dengan senyum lebaarrr sampai ke telinga.."monolog di dalam hati. angan angan tinggi nun melangit. plan itu plan ini, karaoke,..tengok wayang , picnik, macam macam laaah lagi. 


TETAPI.... 


angan bertukar menjadi asap..kelam.kelabu...plan plan tadi retak bekecai tinggal debu debu..halilintar tiba tiba menerpa.belum sempat membuka isi thesis yang setebal kamus dewan bahasa dan pustaka itu, baru dilihat cover depan page sahaja lantas dicampak thesis melayang ibarat boomerang. 


"tajuk gapo dio hok mu buak nih?? tak dok kelah(class)  lassung!! setakak tajuk ginnie anok saye hok jallang tak tih tak tih pong buleh buak!!" ngepek sunggoh!buak mullla, saye tak mboh hok ginni" tempik prof td dengan wajah menyinga.kalah dahsyatnya angin monsun tengkujuh kat pantai timur sana. segarang tsunami membaham jepun.


hampir pitam seketika...pedas telinga mendengar. berasap! terbakaarrrr! hangin satu badan. muka yang tadi semanis kurma bertukar menjadi lebih masam dari asam jhowo!


diselidik sampai ke akar umbi, apa yang salah mana yang silap. ghupe ghupenye....siapa yang tak marah macam prof tersebut ..disuruh laen, dibuatnya laen.


tajuk sebenar :  how to detect a caries
tajuk yang dibuat: how to make mama carrie's' (kueh ghaye)

iyelah. kan nak jadi doctor gigi, yang hang pi buek resepi ntahapehape sapo yang tak menyirap darah haaa! hadoooooiiiii, sabooooo je lah~


Jadi, pada pendapat saya, apa yang saya dapat simpulkan dari ayat 18:103-104 analoginya seperti kisah di atas. 




share your thought,anyone??


untung atau rugi.you choose!
credit to devianart


p/s: mahap bebeno lah ye kalau penggunaan bhase ganu tu tak menepati piawaian standard. ade yang salah dan silap, ampooonnn!

mendambakan kasih Ilahi


-d.a.m.e.y-

1 comment:

everlasting said...

salam,,mu ni dameyyy..seghooo aku..hehee..
tu la,,dok pusing2 pk pe tajok thesis ni, xnyempat2 lg...huwaaaaa..bantu aku ya Allah!
huhhuuu,,yuk jd practiced Muslim!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...