Jun 29, 2011

Kisah Orang Tabah

assalamualaikum..

tiba2 ptg ni ada idea untuk menulis pulak..
tapi tak tau nk mula dari mana.. huhu.. 
nak buat gane, bukan penulis blog tegar mcm kak eton.. ;p

oke, sy nk share sikit la pasal kisah kehidupan kat indonesia ni..
sebenarnya saya suka hidup kat sini,
tapi masih mencintai kg halamanku dan.. 
tak berniat untuk menukar status warganegara apatah lagi bermigrasi.. hee

oke, kenape ye saya suka hidup kat sini? 
sebab.. saya suka semangat hidup org kat sini..
mereka ni terlalu tabah menjalani hidup, maklum la kan, indonesia kan salah satu negara ketiga,
 negara yg sedang membangun. ditambah pula dengan rakyat yang bersepah-sepah..
yang kaya kat jakarta ni mmg nampak ramai, tp yg tak berkemampuan tu pun sebenarnya ramaaai...

disebabkan org yang tak berkemampuan ni ramai, 
so mcm2 cara mereka buat untuk cari duit.
biasanya dorg akan jualan dorongan- jual goreng pisang ke, bakso ke, mee ke, dakwet (senjenis minuman, ala2 ABC n sedap!)  
biasanya dorg akan jalan3 ke mana2 nk cari rezeki, 
sampai sy terpikir,
dh berape kilo die ni tolak dorongan die hari ni?
tak lenguh ke?? tabah2..

ada jugak yg jual tissue,air botol, masker, gula, map, paper yang akan naik bila metro mini (mcm bus ting tong kt mesia) berenti skjp, 
tp bus ni mmg burok gile, tp ktorg tetap naik sbb murah sgt. :D
dorg ni pun tabah dan sabar sbb kalo kat mesia nk cari org untuk buat macam ni konfem payah..

n kalo hujan pulak akan ade org yg sewakan payung! nk kate terkejut pun ye, 
kagum pun ye jgk..
first time jumpa kejadian ni waktu sy g bandung ngan ambar Disember 2009 dulu..
mmg terkesan dengan kisah budak yg sewakan payung untuk kitorg ni T__T.. 

masih basah dalam ingatan mcm mana rupa budak ni..moga Allah jaga budak ni dgn baik..
budaknye name selamat, kecik je, kurus, ingtkan umur dia 9 taun, rupa2nya dah 11 tahun.. isk..
sbb lama sgt sewa dia, so sempat la sy borak2 ngan dia, so tanye la die, suke ke buat keje2 mcm ni, dia jawab dia x suke tp kene buat sbb dia nk cari duit untuk byr alat skolah..dia anak bongsu, ayah die pulak dah takde sejak dari kecik lagi.. n kat rumah pun die kadang masak sdri (goreng telur), bile tanye knp mak die tak buat, dia x jawab pun.. time tu cuti skolah n musim hujan plk tu. so hari2 la jgk dia pergi area dago kat bandung tu untuk sewakan payung.. sempatlah diriku bg nasihat sikit2 n bg die upah yg sy rasa nyesal bg sebanyak tu je.
semoga adik jadi org yg ingat Allah n kuat jalani hidup.. 

kisah lain pulak, waktu baru balik dari Hafiy beberapa hari yg lalu, ambik makanan untuk cik eton sakit, sy ternampak nenek yg selaaaaluu bwk plastic bag byk2 n berat2 tgh berjalan.. aduh.. sy bukan xnk tolong nek, tp kawan sy sakit. n eton pun kate, kalo tolong arini, esok dia buat lagi (mcm jht plk bunyi nye). tp mmg, dr awal ktorg duk sini, mmg dah pernah jumpa nenek ni.. nenek ni kuruuss sgt2.. die pernah bgtau ktorg yg dia beli brg org2 pesan kat dia n ade jgk brg2 yg dia jual. sy pernah beli sayur yg die jual lepas tlg dia angkat brg tu ngn damey.. sgt murah kot dia jual! mcm xde untung pun sy rasa.. tp nk buat camne, dia mmg sgt2 tabah.. tak reti dah nk tolong nenek ni camne.. rasanya, dalam kamus hidup dia mmg tak pernah ada perkataan putus asa.. semoga Allah pun membalas kebaikan2 nenek tlg beli brg2 untuk org yg pesan tu dengan balasan yg setimpal..

salah satu lagi kelebihan kat sini saya rase ialah, terus boleh buat sedekah jariah bila kaki melangkah keluar dari rumah. terlalu banyak boleh kutip pahala kat sini. tapi kutip dosa pun apa kurangnya kalau tidak menjaga pandangan mata.hehe

cumanya sy tidak suka 3 perkara kat sini sampaikan saya dah bagi gelaran kat kota jakarta ni. 
kota macet, kota sampah dan kota asap. tiga ni mmg sy xtahan..!

tapi, pandanglah perkara2 yang kita lalui ni dari sudut yg positif dan optimis
(ye,sedang melatih diri untuk jd positif & optimis)
semoga saya pun boleh jadi setabah orang2 diatas untuk mengapai redha Allah di dunia ini..
tabah dari segi beribadat kepada pencipta
tabah dari segi belajar
tabah dari segi persahabatan
tabah dari segi nk didik kesabaran
tabah dari segi kene marah ngn lecturer
tabah dari segi kegawatan ekonomi sendiri
tabah dalam segala2nya yang akan terjadi..insyaAllah..

tu saje repekan untuk petang ni.. 
sekian, wassalam

Jakarta,29 june 2011
IB

3 comments:

eton said...

perlukah menyatakan ketegaranku? ak post xde lah byk mane..

anyway, ak terharu gle ngan post mu ni..terima kasih kerana memberi kesedaran di Maghrib hari.

terima kasih sebab jaga ak time sakit hari itu. dikau memang dr peribadiku.

mu memang da jadi lebih matang dari time kite kat BTN dulu. alhamdulillah, kita semakin bergerak ke hadapan.

moga kita tetap teguh di atas jalan yang diredhai-Nya

isan said...

perluuu tu satu promosi yg tak berbayo untuk mu dari dr peribadi mu yg tak berapa nk pandai jaga org sakit ni..

mekasih..moga aku betul la matang. bukan main2 je..

damey plk kate aku dh kurus berbanding dr sem 3 yg lalu.

>:)

eton said...

yaaaaaaaaaaaa!!!
bakpe xde org kate ak da kurus!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...