Jul 26, 2011

DENTAL TIPS

Assalamualaikum.
judul hari ini ialah PERBEDAAN BUDAK DENTISTRY DAN BUDAK MEDIK.
hehheh..bukan niat di hati untuk mencari gaduh dengan menyatakan kebagusan kami anak-anak yang mengambil pergigian tapi hanya untuk mendedahkan perbezaan sahaja. harap maklum. (^_^)

perbezaan :
1. yang paling utama, kami lebih praktikal dengan penggunaan tangan. sebab kitorang kena buat benda ni!

kerja sekolah waktu 2nd semester


2. memang la budak medik belajar lebih banyak dari kami tapi kami pun belajar banyak juga. ada seorang doktor pengajar tu cakap "dentistry ialah suatu seni". that's why you have to be able in handling your hands in crafting + creativity in finding solutions. haha..

3. bidang pergigian ini, kita akan berasa lebih puas hati sebab selalunya pesakit yang datang ke klinik atau hospital, sudah berada dalam kondisi yang sangat sakit. jika perawatan kita betul, then patient tu mesti rasa lega dan hilang sakitnya. seriously, that feels really good cause you help others in healing their pain. biasalah, sakit gigi ni kan luar biasa sakitnya.

kenapa baru sekarang baru eton nak buat post pasal ni? sebab baru sekarang rasa apa yang cikgu ajar waktu semester awal pengajian itu sangat berharga. waktu berada dalam saat pembelajaran dulu cam tak puas hati kan. biasalah, sebab tak puas hati dengan sistem pengajian Indonesia jadi kita protes dengan tak nak belajar betul-betul. membazir sungguh. i mean, not that i don't study at all, it just that i don't pay attention to the details on why the teachers asked us to this "sangat leceh " homework. i cut my fingers a few times. hehhehe..konon nak beritahu yang saya sangat rajin buat kerja rumah.

anyways, i'll post another entry telling you guys on how to do the above picture thing.

until then, belajar lah kerana Allah SWT, anda akan menghargai tiap ilmu kerana kita diamanahkan untuk belajar.


love,
eton

3 comments:

~cik fitriah~ said...

sy pun buat carving tu time 1st sem 1st year lepas. sgguh seronok. tpi sy diberi lilin yg sekeping2, kene cairkan, dan bentukkannya biar jadi gigi.bukn lilin blok cmni.hu

hmm.betul2.. ramai yg ckp medik susah n byk blajar, tapi dental course pun sama je. susah.banyak.grr..

tapi xpe, dh melangkah, taknak berundur lagi..

*biasa baca blog ni sbb blog ni dah terlist kat blog list sy.
*goodluck akak2 blajar dental kat indonesia :)

eton said...

Oh..kt Malaysia pon buat benda yang sama ke? akk ingatkan kitorg kat Indonesia je kena buat..haha
awk cm lagi dahsyat je. akk punye mmg da dlm bentuk balok cmtu..

betul2..never give up is the key.

Allah dah beri kita kemampuan untuk ambil bidang dentistry..teruskan berjuang!!!

izan said...

potong jari tu sbb sengaja :P

eh cerita la pasal buat protesa ke, buat endo ke.. menarik gak..

dbah dh jadi stalker belog ni ke? heheh
time kasih atas semangat yg ditaburkan itu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...