Jan 13, 2011

"maaaraaah keeee?"

HADITH 16 : Jangan Marah

Assalamualaikum,
Hehe, kali ni sy nk btau psl hadis yg sy blaja kt HAMKA aritu..sebenarnye tu tugas kelompok kitorg utk Malam Tautan Hati a.k.a Mkn2..hehe

For those who actually there and watch me as the paper girl then this entry is about the process on what actually happen during preparation time or LDK after Dhuzur prayer.
For those who didn’t know what happen then hope you enjoy it.

Alkisah nye..sy pon da lupe camane die bahagi kumpulan tp yg mmg STUCK dlm pikiran sy kalo kt HAMKA ni mmg xde org dok dlm 1 kumpulan yg same..bak kate kak KD “ni la HAMKA dgn paling byk group yg diciptakn dlm sejarah” haha..i love it anyway.

Setelah berada dlm group masing2..baru sy lebih mengenali orang2 yg ada dlm kelompok tu..ya Allah, baru nk tulis entry tp feeling die da same cam aritu..BEST GLE!!! Ok2..back to the topic. Ade la byk group kn tp group sy memutuskn utk stay je kt tgh2 umah tu since hbs briefing je group lain sume da ilang..jz tinggal 3group cmtu kt area tu..bese la sume nk tunjuk kn yg terbaik utk mlm tu..YOU ALL DID A GREAT JOB!!!

Ok..ble da dlm group tu ade la mcm2 ragam kn..ntah camane lak sy leh jdk DIRECTOR..haha..tibe2 jdk org gile kuase..i mean I indulged in every scenes and can acts every characters..lucky me they didn’t pushed me to be the main actress..haha..sy jz ckp cani.. “sy kn DIRECTOR, korg mane leh tuka org..xleh2” haha..

After a lot of laughter and even practice the scenes seriously, we came out with A VERY GOOD COMEDY on telling you guys about Hadith 16. Seriously, sakit prot kot xthn gelak sbb tiap scene pasti ade lg scene klakar lg yg diorg pk..and me like acting all the way so that all of the members got the idea of every scene..hehe..here we go~~

Assalamualaikum, kami dr group hana(1) akan mempersembahkan lakonan yang bertajuk :
Maaaaraaaah keeeeee?”

SCENE 1 :
Sang murabbi baru selesai mentarbiyah adik usrah die..
Sang murabbi : ok..itu lah saje mengenai HADITH 16..bole la kite balik ni da mlm da..lg pon ade yg da ngantok ni..
Adik usrah :      kite tutup majlis dgn tasbih kifarah dan surah Al-Asr..
Dalam perjalanan pulang, sementare mencari bajaj dan berjalan..sang murabi tejumpe ngan makcik tgh cuci kain..dgn takdir Allah SWT, makcik tu ter-splash air kt sang murabbi..cobaan pertame utk mlm itu..

SCENE 2 :
Setelah sejam menunggu bajaj…
SM :                   (ring2) “Assalamualaikum, ye sy..ye bla2
Makcik jual air : “mba..bli donk mba..bli mba” (ulang2 smpai cm nk bg kaki)
Pakcik bajaj :      (bunyik bajaj yg enjin cm xservice 10thn)..
Pelakon tmbhn : (tros belari g masuk dlm bajaj)
SM :                   (pd waktu yg same nk naik bajaj + on the phone + nk tepis makcik jual aqua + lwn ngan pelakon tmbhn)

Nk  jdk cerite SM xdpt bajaj dan terpakse bejalan kaki balik à cubaan ke2 utk mlm itu..haaih

SCENE 3 :
Setelah bejalan 15min dan smpai di depan pintu umah..
SM :       ya aaaaaaammpuuunn..kunci umah mane???? Tetinggal..huuuwaaaa
               ( dlm usahe mencari tepon plak)
SM :       ya Allah..maaaatiii baateeerriii!!!! (terduduk dpn pintu)

Dlm mase yg same.. pulang la housematenye..
Hsmate : Assalamualaikum, eh nape ko ni? Dok dpn pintu cmni?
SM :       ko xtau ape jdk kt ak mlm ni..huhu..sadis gle..(bebel2)
Hsmate : hurm..sabar la neh..ade la tu hikmah die..ko ingat psl HADITH 16..ape ibrah di sebalik hadith tu…..
SM :       (ak bru je bg kt adik usrah td…huhu..kne btg idong sendiri)


Kwn2 nk tau ape tu hadith 16?
Ok..hadith 16 : JANGAN MARAH

Abu Hurairah ra. berkata, seorang laki-laki berkata kepada Nabi saw, “berilah ak nasiha.” Beliau menjawab, “Jangan marah.” Beliau mengulanginya beberapa kali, “Jangan marah!” (h.r.Bukhari)

Perkara utama yang ingin group kami sampaikan ialah memberi peringatan kepada semua murabi dan mutarabi di mana2 yang kite pasti akan diuji..

memberi dan menerima tarbiyah adalah kurniaan Allah yg amat berharga. Dalam kewaspadaan kite pasti akan ade 1 mase yg kite alpa dengan ujian dr Allah SWT. Lakonan ini bertujuan untuk memperingati murabi2 di luar sane yg kite xkn lps dr ujian Allah SWT..nak2 kite baru je bg pengisian kt adik usrah..tup2 kne lak kt muke sendiri..tarbiyah dari Allah tu sgt cantik yg last skali kite akan rase “subhanallah, Allah nk mendidik ak rupenye”..huhu..

أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُمْ مَثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِكُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللَّهِ أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيبٌ 
 Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cobaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu?
Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: 'Bilakah datangnya pertolongan Allah?'
Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.

kami amatlah berharap yg lakonan kami berjaye diterima sume yg menonton dan dpt dijdkn iktibar utk sume org..insyaAllah..amiiinn..

p.s : ni adalah group lakonan paling kompak yg sy pnh ada..dan sume nye sgt klaka..
p.p.s : saaayaaaaaaaaaang korg!!! Muah..UKHWAH TO THE TOP!!!



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...