Jul 23, 2009

.Skycraper.Burj.Dubai.

salam :)
dah lame x hapdate belog ni sampai bersawang2..
debu pun xsempat nk sapu..
sori la..tuan umah bz sokmo..
huhu

hari ni tgh jalan2 kat google, skali terpandang kat Burj Dubai..
buat masa ni, ini la skycraper yg paling tinggi dibina oleh manusia..
dah boleh beats rekod KLCC ngan Taipei 101 kat Taiwan..fuuh~
dan menurut maklumat2 yg diperoleh dari tenet..Burj Dubai ni dah nk siap dh..

ni ada sikit information pasal Burj Dubai :


Burj Dubai
Skyscraper

  • • Height: ~ 800m – 950m
  • • Floors: ~ 160 – 189
  • • Construction start date: 2005, February 1
  • • Completion date: 2009, August 16

* bangunan ni merupakan kombinasi dari hotel, pejabat dan juga apartment (xmampu den nk duk sini)
* setiap lantai akan berputar sebanyak 360 degrees dan mengambil masa selama 90 minit untuk membuat satu putaran lengkap
*boleh menikmati pemandangan diluar sewaktu lantai berputar perlahan tersebut :)
(sesuai untuk org yg nk hanimun)

oke lah..layan je gambar kat bawah ni...

comparison between Burj Dubai and the others skycrapers




pemandangan dari the top of The Burj mampu menunjukkan yang Bumi itu berbentuk sfera
[terfikir : mcm mane prasaan buruh yg buat bangunan ni kalo die tgk ke bwh?]



awan pun dah lagi rendah daripada diorg ni semua..
[salah satu tanda dunia sudah menghampiri kiamat :
apabila manusia berlumba2 membina bangunan pencakar langit]


too much extreme for me!


from the bottom angle


gambaran Burj Dubai apabila pembinaannya selesai yang mampu berputar 360 degrees!




disini ade video yg menunujukkan kehebatan Burj Dubai tersebut





oke la..tu je kali ni nk share..
salam~
=)
~izan comel~

4 comments:

Nadhirah Ahmad said...

bijop ah. jom g cna pah bih lajo.

tp jgn end up cm stadium kite doh r

izan said...

tu ah
miskin ah
dok mampun
ho ye sungguh
bahaye la pulop kalo pikir gitu~
tp KLCC stkt ni oke agi
kuase tuhan blake

izan said...

tu ah
miskin ah
dok mampun
ho ye sungguh
bahaye la pulop kalo pikir gitu~
tp KLCC stkt ni oke agi
kuase tuhan blake

Anonymous said...

eyh,kt mekah pun ada bangunan yg deiran tgh nak bina..if dah siap,akan jadi bangunan ke2 tertinggi di dunia..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...